Wednesday, May 29, 2013

CUTI SEKOLAH : 24 MEI 2013 - 8 JUN 2013

Cuti sekolah kembali lagi.  Tapi saya tak boleh ke mana-mana.  Sedih...Anak yang ke 3, Syamil, nak hadapi PMR tahun ni.  Ada kelas tambahan.  Ada kelas tuisyen.  Sayalah tukang hantar ke kelas-kelas tu.  Suami dan anak-anak yang lain macam mana?  Alahai..inilah yang sedih nak cerita ni.

Suami ada program di Kuala Lumpur dari 28 Mei hingga 1 Jun 2013.  Hajat hati memang nak ikut, tapi sebab Syamil tu ada kelas, jadi tak bolehlah ikut.  Anak-anak yang lain bolehlah pergi.  Syahiirah, Syazwan dan Syakirah semua dapat ikut abahnya.  Sekarang semua ada kat Residence Hotel, Uniten Bangi.  Berjimba-jimba kat sana. Oh...jelesnya rasa.

Hajat hati cuti sekolah ni nak shopping sikit kat KL.  Lama tak shopping.  Tak pun nak pergi Nilai.  Lagipun sejak balik Umrah ni, mood nak bekerja kurang.  Rasa nak relax, rehat je.  

Puasa pun tak lama lagi.  Hajat hati nak jahit baju.  Masih banyak lagi kain-kain lama yang masih belum dijahit.  Kesian kat kakak Syafiqah.  Kain dia yang paling banyak belum dijahit.  Dia kata dia pergi kelas tak pakai sangat baju kurung.  Itu yang tak berapa rajin jahit baju dia.  Berbanding dengan angah Syahiirah pergi kelas pakai baju kurung.

Sementara suami dan anak-anak takde kat rumah ni, ingat nak tumpu masa nak jahit baju.  Kakakpun nak praktikal 17 Jun ini.  3 bulan.  Mesti nak pakai baju kurung.  Nampaknya kena jahit jugak baju-baju kakak.  Dua minggu lepas saya ke Nagoya yang baru buka tu.  Sempat beli dua pasang kain.  Hari-hari mengadap kain tu kat rumah.  Bilalah nak jadi baju.  Kalau ikutkan hati, mahu dibeli lima enam pasang. Tapi bila difikirkan tiada masa nak menjahit, beli dua pasang dulu.  InsyaAllah, petang ni balik kerja dan selepas hantar Syamil ke tuisyen, nak gunting kain yang baru beli tu.  Harap-harap sihatlah hari ni.  Asyik letih memanjang, satu kerja pun tak jadi.

Orang kata menulis blog ni perlukan kesabaran dan masa yang benar-benar terluang.  Amboi... kalau difikirkan bilalah ada masa yang benar-benar terluang.  Tu...pengalaman mengerjakan Umrahpun belum sempat ditulis sepenuhnya.  Separuh dah ditulis dalam iPad.  Nantilah ada kelapangan akan ditulis juga di dalam blog ni.

Menulis dalam blog ni umpama menulis diary.  Bukan syok sendiri ye.  Yelah ada masanya apa yang kita tulis dalam blog berguna di masa-masa akan datang sebagai rujukan.  Contoh kita pernah membeli sesuatu barang dan catit dalam blog.  Tiba-tiba barang tu rosak.  Mana nak cari kad atau resit belian tu kan?  Jadi dengan melihat balik catitan-catitan dalam blog ni boleh kita tau apa-apa yang kita beli.

Sebut pasal beli, pada 27 Mei 2013 saya ada membeli buku Mariam Abu Bakar bertajuk 'Panduan Membuat Pakaian Wanita'. Buku ni dah lama saya idamkan.  Kebetulan ada baucar buku kepunyaan angah bernilai RM150.00 yang belum digunakan dan tarikh luput pada 31 Mei 2013.  Setelah membeli keperluan angah, buku-buku dan alatan persekolahan anak yang lain, masih ada berbaki dalam RM60.00.  Dengan baucar ini saya beli buku idaman tersebut.  Kandungannya?  Belum boleh bagi komen keseluruhan sebab baru baca beberapa helai mukasurat.  

Cukuplah setakat hari ini.  Hajat hati nak letak beberapa gambar, tapi tak sempat.  Nantilah bila-bila ada kelapangan.


No comments:

Post a Comment